Cirkulær økonomi & bæredygtighed

Dato: 1.5.2015 

For at få sat fokus på cirkulær økonomi i Danmark og det økonomiske potentiale for virksomhederne og for samfundet, har Erhvervsstyrelsen har inden for de sidste 1-2 år startet mange nye forretningsprojekter under overskriften ”Nye grønne forretningsmodeller” –

Avichem er deltager med et af projekterne.

Vi har udviklet en kemi vidensløsning, som vi kalder Chemical Online Service, som er et online IT system, der giver vores kunder viden om de kemikalier, de bruger i deres produktion eller deres drift eller som de påtænker, at indføre i deres produktion eller drift.

Vores løsning skal bidrage til cirkulær økonomi helt i starten af værdikæden altså i udviklings- og indkøbsfasen.

Så bruger man vores IT vidensløsning innovativt, så får man viden om hvilke kemiske produkter, man skal gå udenom– og helt undgå at få ind i sin produktion.

Vi har udviklet en række værktøjer, som skal hjælpe vores kunder i deres bestræbelser på blive mere bæredygtige og ressourceeffektive.

På den måde kan man gå uden om de produkter, der koster penge til administration og til fx energi, vand og rensningskemikalier.

Virksomhedens slutprodukter og restprodukter bliver renere. På den måde bliver det lettere at sælge og genanvende dem. På den måde kan en omkostning til bortskaffelse evt. konverteres til en indtjening.

   
 
Hvad er cirkulær økonomi?
 

Det handler om

  • at udnytte de økonomiske og miljømæssige potentialer der er ved at forebygge affald og rest produkter i virksomheder.
  • at genbruge produkter og genanvende materialer.

Så de ressourcer, som ellers ender som affald, de indgår i produktionen igen – enten hos sig selv eller hos andre - uden at de forlader kredsløbet.

Men det handler også om, at designe produkter smartere – uden indhold af problematiske stoffer, der skader mennesker og miljø – od ved at designe produkter, der kan skilles ad igen, så materialer kan genbruges.

Den britiske tænketank Ellen MacArthur Fonden og rådgivningsvirksomheden McKinsey har lavet en analyse, der viser et potentiale på 7.000 mia. kroner om året globalt set. Hvis vi kan skabe en grønnere og mere cirkulær økonomi, hvor affald bliver forebygget og produkter i højere grad bliver genanvendt.

Mange store og globale virksomheder har dette tema øverst på dagsordenen. I sidste uge blev der afholdt en konference i Danmark om hvordan store globale virksomheder arbejder på at gøre deres virksomheder mere bæredygtige og ressourceeffektive.